środa, 7 września 2011

Zupa z kurek

25-30 dag kurek
por
dwie marchewki
dwie szalotki
pół ząbka czosnku
2-3 ziemniaki
litr bulionu
łyżka kwaśniej śmietany (opcjonalnie)
sól, pieprz
oliwa



Na oliwie podsmażam szalotkę z drobno posiekanym czosnkiem, następnie dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewki. 
Po przesmażeniu dorzucam pokrojony por oraz oczyszczone kurki. Małe kurki wrzucam w całości a większe przekrojone. 
Doprawiam solą i pieprzem. Po ok 10-15 min smażenia warzyw z kurkami dolewam bulion i gotuję całość ok 20 min.
Pod koniec gotowania można dodać łyżkę śmietany.
Zupę można zmiksować.

1 komentarz:

  1. Zupa z kurek! Wspaniałości! Podobnie jak focaccia z kurkami, którą też podziwiam:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń