piątek, 10 września 2010

Lekkie spaghetti. Z sosem musztardowym i pietruszką

Składniki

makaron spaghetii
dwie łyżki masła
łyżka mąki pszennej
pół szklanki mleka
dwie łyżki kremowego, koziego sera
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka musztardy (użyłam rosyjskiej)
sól i pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

W rondelku przygotowuję jasną zasmażkę - rozgrzewam masło, dodaję mąkę, a następnie mleko. Cały czas energicznie mieszam. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaję przyprawy i kozi ser, a na końcu musztardę. Chwilę razem zagotowuję. Makaron gotuję i przelewam zimną wodą (zostawiam pół filiżanki wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu). Tuż przed podaniem dodaję do beszamelu posiekaną natkę pietruszki i mieszam całość z makaronem.

 

1 komentarz: