Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 250 g świeżych kurek
- kieliszek białego wina
- śmietanka
- jedna mała, biała cebula - sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- masło do smażenia
- pietruszka
Przygotowanie
W rondlu rozgrzewam oliwę z oliwek z odrobiną masła (dzięki oliwie masło nie spali się podczas smażenia), wrzucam na to posiekaną drobno cebulę i chwilę duszę, uważając żeby się nie podsmażyła. W przypadku przywierania można dodać odrobinę wody. Gdy cebula się zeszkli, dodaję oczyszczone wcześniej kurki. Małe pozostawiam w całości a większe kroję wzdłuż na dwie, trzy części. Smażę kurki do czasu, aż zmiękną. Lekko solę, by puściły swój wok. Po ok 15 minutach wlewam wino i redukuję tak, by cały płyn wyparował, pozostawiając jednak swój posmak w grzybkach. Zamiast wina można użyć bulionu warzywnego lub drobiowego, można też połączyć te płyny. W czasie duszenia kurek gotuję makaron, a następnie przelewam go zimną wodą, aby się nie sklejał. Gdy kurki będą wystarczająco uduszone, lekko je studzę, a następnie dodaję śmietanę. Może to być kwaśna, gęsta śmietana, albo śmietanka 30 % ( np. Zott), która zgęstnieje podczas krótkiego gotowania. Doprawiam sos solą i pieprzem.
Porcję makaronu przekładam na talerz i polewam sosem (makaron można też wrzucić do rondla z sosem i wymieszać przed podaniem). Całość dekoruję posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz