- 500 g mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
Dodatki
- kilka podłużnych pomidorów
- 150 g sera koziego
- kilka plastrów chudego boczku
- kilka niedużych, białych cebul
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowuję rozczyn: łączę drożdże z cukrem i odrobina wody, dodaję dwie łyżki mąki, mieszam i odstawiam na 15 min.
W tym czasie przygotowuję dodatki. Cebulę kroję w cienkie plastry i wrzucam na rozgrzaną patelnię, uważając żeby się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie dodaję kilka łyżek octu balsamicznego i redukuję. Dzięki temu cebula będzie miała ciekawy smak i brązową barwę. Boczek kroję w kostkę i też chwilę podsmażam. Pomidory zalewam wrzącą wodą, dzięki czemu z łatwością będzie można je obrać. Następnie kroję je w plastry i mieszam z oliwą.
Jeśli rozczyn zaczyna się pienić i rośnie, można dodać go do przesianej mąki i pozostałych składników. Ciasto wyrabiam ręcznie do momentu, aż będzie odchodzić od ścianek miski. Jeśli jest wystarczająco sprężyste, posypuje wierzch mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 2 godziny.
Gdy ciasto już wyrośnie należy je odgazować uderzając w nie pięścią. Teraz przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, aby brzegi były nieco uniesione. Naciskam na całej powierzchni palcami tworząc niewielkie zagłębienia, kropię oliwą i układam pierwsze dodatki, kozi ser i boczek, posypuję pieprzem. Nagrzewam piekarnik do 230`C. Przez ten czas focaccia będzie rosnąć w formie. Na koniec układam plastry pomidora i cebulę. Całość jeszcze posypuję solą i pieprzem. Piekę ok 25 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz