wtorek, 19 października 2010

Potrawka z kurczaka pod chmurką z ciasta francuskiego

Potrawka z gotowanego kurczaka, z dodatkiem delikatnych warzyw: cebuli, porów i zielonego groszku. Zapiekana pod ciastem francuskim.


kawałek ugotowanego kurczaka (na dwie porcje wystarczy mięso z dwóch udek lub piersi)
25 dag zielonego groszku (użyłam mrożonego)                     
cebula
por
masło, oliwa
mrożone ciasto francuskie (wystarczy pół płata)
śmietana
pół szklanki bulionu
sól, pieprz, pieprz ziołowy
jajko do posmarowania ciasta



Na oliwie z dodatkiem masła podsmażam pokrojoną w piórka cebulę . dodaję pora (półplasterki), chwilę duszę, a następnie dorzucam rozdrobnione mięso kurczaka i groszek. Dolewam bulion i duszę całość, aż groszek zmięknie a bulion odparuje.
Na koniec dodaję śmietanę i gotuję jeszcze 5-10 min. 
Nakładam potrawkę do naczyń żaroodpornych i przykrywam płatem ciasta francuskiego. Wierzch smaruję rozmąconym jajkiem.
Zapiekam ok 20 min, aż ciasto się zrumieni. 





2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Zrobię na pewno, bo ostatnio za mną chodzą takie przepisy. Muszę urozmaicić swoją kuchnię. Nawet bez ciasta francuskiego nadzienie będzie się świetnie komponować z makaronem:). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję! Masz rację, nadzienie będzie idealne do makaronu. Sama miałam mały problem z ułożeniem ciasta francuskiego na wierzchu tak, żeby nie opadło i namokło.
    Następnym razem przygotuję taką potrawkę do podania z ziemniaczkami.

    OdpowiedzUsuń