250 g makaronu
puszka krojonych pomidorów
dwie cukinie
cebula
pietruszka lub świeża bazylia
ser
sól, pieprz, oregano
łyżeczka cukru
chili
ocet balsamiczny
oliwa
bulion
Cukinię obieram i kroję w 1cm kostkę. Dorzucam do niej drobno posiekaną cebulę i razem podsmażam. Jeśli przywiera dolewam bulion i duszę do miękkości.
Dodaję pomidory z puszki i przyprawiam solą i pieprzem oraz octem balsamicznym. Dla złagodzenia kwaśnego smaku pomidorów dosypuję łyżeczkę cukru.
Jeśli ktoś lubi można dodać chili. Ja użyłam pikantnej pasty chili, ale może być tez świeża papryczka. Drobno pokrojoną dorzuciłabym na samym początku do cukinii.
Gotuję makaron i odlewam trochę wody z gotowania, którą dodam później razem z makaronem do sosu.
Na koniec dodaję oregano (używam suszonego), a na talerzu posypuje całość tarty serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz