wtorek, 5 października 2010

Gnocchi z dynią i parmezanem

pół kilo ziemniaków ugotowanym  i przeciśniętych przez praskę
pół szklanki puree z dyni 
kilka łyżek mąki pszennej
jajko
gałka muszkatołowa
sól
masło
tarty parmezan





Wystudzone ziemniaki połączyć z puree z dyni. Można je przygotować z miąższu pieczonej dyni, ale ja użyłam dzisiaj dyni deserowej ze słoika. Była zbyt twarda, aby można ją był od razu rozgnieść widelcem, dlatego wcześniej ją obgotowałam (wystarczy parę minut by zmiękła). 
Później dodaję jajko, przyprawy i kilka łyżek mąki. Zagniatam podsypując mąką, jeśli masa jest zbyt klejąca. 
Z ciasta formuję wałeczki i kroję je na małe kawałki. Gnocchi gotuję w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu wrzucam je na chwilę na roztopione, gorące masło.
Podaję posypane parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz