poniedziałek, 13 września 2010

Mięsne klopsiki w pomidorach

Składniki

pół kilo mięsa mielonego (np biodrówki)
kilka ząbków czosnku
jajko
bułka tarta
świeża chili
sos worcester
sól, pieprz, kurkuma, kmin rzymski, papryka słodka, pieprz cayenne, bazylia suszona

dwie puszki pomidorów lub kilka świeżych, sparzonych i obranych pomidorów
cebula
oliwa




Przygotowanie

Do mielonego mięsa dodaję dwa starte ząbki czosnku, posiekaną chili, przyprawy, sos worcester, jajko i dwie łyżki bułki tartej. Mieszam całość dokładnie i odstawiam na 10 min. W rondelku rozgrzewam oliwę, wrzucam na nią dwa starte lub posiekane ząbki czosnku i posiekany kawałek chili, następnie dorzucam drobno pokrojoną cebulę. Podsmażam wszystko ok 10 min, aż cebula się zeszkli, po czym dodaję krojone pomidory. Doprawiam solą, pieprzem, chili i duszę kolejne 10 min. W tym czasie smażę kotleciki. Formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układam na rozgrzanej patelni. Smażą się ok 10 min. Na koniec wrzucam wszystkie klopsiki do pomidorów i wszystko gotuję razem jeszcze chwilę. 
Klopsiki można też zapiekać: żaroodporne naczynie wypełnić pomidorami, a na nie układać klopsiki. Wierzch można posypać tartym serem.

1 komentarz:

  1. Klopsiki wyglądają bardzo apetycznie :D Bardzo lubimy takie danie na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń