Składniki
filety z kurczaka
oliwa
sos sojowy
wódka
cytryna, czosnek
sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa
brokuły
śmietanka lub mleko
mąka pszenna, masło
ser z niebieską pleśnią
Z oliwy, czosnku, sosu sojowego, soku z cytryny, wódki i przypraw przygotowuję marynatę i wkładam do niej oczyszczone filety z kurczaka.
Przygotowuję jasną zasmażkę: rozgrzewam masło, dodaje do niego łyżkę mąki i mieszam, następnie dolewam szklankę mleka lub śmietanki i dodaję przyprawy (sól, pieprz i gałkę).
Kurczaka smażę na patelni grillowej bez dodatkowego tłuszczu lub piekę w piekarniku.
Brokuły blanszuję. Kilka zostawiam do podania w całości a pozostałe wrzucam do sosu. Po chwili gotowania same się rozpadną, można też rozgnieść je widelcem. Na koniec dodaję pokruszony ser pleśniowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz