środa, 15 września 2010

Filet z kurczaka w ostrym bazyliowym sosie

Składniki

dwa filety z kurczaka
kilka listków świeżej bazykii
2 listki laurowe
pół litra wody
kawałek świeżej chili
czosnek
śmietanka 30 % 
sól, grubo mielony pieprz
łyżka mąki pszennej



Zagotowuję wodę. Dodaję do niej listki laurowe, pokrojoną w plasterki chili, czosnek i przyprawy. Następnie dorzucam kilka listków bazylii i wkładam do wywaru oczyszczone filety. Gotuję całość aż mięso będzie gotowe. Wyjmuję fileta i przykrywam folią żeby nie wystygł. Do bulionu dolewam śmietankę wymieszana z mąką. Zagotowuję. W czasie,  gdy sos gęstnieje, filety można grillować. 
Do tak przygotowanego mięsa podałam parmezanowe ziemniaczki: ugotowane ziemniaki posypałam tartym parmezanem i odstawiłam na chwilę, aby ser się roztopił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz