środa, 6 października 2010

Zapiekany makaron. Ze szpinakiem i kozim serem

250 g makaronu
filet z kurczaka
250 g pieczarek
szpinak
kremowy kozi ser
100ml śmietany 18%
ząbek czosnku
sól i pieprz
masło












Oddzielnie smażę pokrojone w plasterki pieczarki i kawałki kurczaka. Przyprawiam solą i pieprzem. Szpinak dokładnie myję i usuwam kawałki twardszych łodyg. Wrzucam w całości liście na patelnię z rozgrzanym masłem. Przesmażam chwilę. Po paru minutach szpinak "zwiędnie", wtedy dodaję trochę soli i pieprzu oraz starty ząbek czosnku.


 
















Makaron gotuję i przelewam zimna wodą. 
Do szpinaku dorzucam usmażone pieczarki i kurczaka, chwilę razem duszę i wlewam śmietanę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem i dodaje kawałki koziego sera.



Makaron łączę z powstałym sosem i przekładam do żaroodpornego naczynia. 
Na wierzchu układam kawałki masła i sera koziego.
Zapiekam ok 15 min w temp. 180-200`C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz