środa, 20 października 2010

Łazanki

Przepis na domowe łazanki z kiszoną kapustą.


 Przepis na łazanki:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
pół szklanki przegotowanej, ciepłej wody (lub więcej, zależnie od ilości mąki)
dwie łyżki oliwy
sól


Z podanych składników zagniatam elastyczne ciasto, rozwałkowuję i pozostawiam na 10 min do wyschnięcia.
Następnie kroję płat ciasta na paski, a te na kawałki tak, żeby powstały kwadratowe kluseczki, o boku 1-1,5 cm.
Gotuję łazanki w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Po wypłynięciu wystarczy kilka minut (choć zależy od grubości).
Po ugotowaniu przelewam zimną wodą.





Kapusta:
700 g kapusty kiszonej
70 g masła
trochę oliwy
woda/bulion do gotowania kapusty
przyprawy zależnie od upodobania: dodałam sól, pieprz, pieprz ziołowy, listek laurowy i słodką paprykę, może być też kminek albo kumin
można tez dodać usmażony i pokrojony w kostkę boczek

Kapustę kroję i gotuję.
Gdy jest już miękka wylewam wodę i dodaję masło z oliwą. Przesmażam z dodatkiem bulionu (jeśli gotowana była tylko w wodzi) i mocno doprawiam.

Gdy kapusta jest gotowa dodaję do niej ugotowane wcześniej łazanki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz