70 dag schabu
4 ziemniaki
4 marchewki
cebula
dwie łyżki przecieru pomidorowego
szklanka bulionu
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
sól, pieprz, słodka papryka
masło, oliwa
łyżka mąki pszennej
Schab kroję w 1cm kostkę i wrzucam do rondla z rozgrzaną oliwą i odrobiną masła.Chwilę przesmażam, a kiedy mięso zmienik kolor dodaję łyżkę mąki i szybko mieszam. Można tez kawałki mięsa oprószyć mąką przez smażeniem, ale tak jest wygodniej.
Dodaję teraz drobno pokrojoną cebulę, mieszam, i dolewam trochę bulionu.
Gdy cebula zmięknie, dodaję pozostałe składniki: małe ziemniaki kroję na ćwiartki a marchewkę na kawałki długości 1,5 cm. Warzywa mają być podobnej wielkości, wtedy będą gotowe w tym samym czasie.
Dolewam pozostały bulion i wino, wsypuję przyprawy i dodaję przecier pomidorowy.
Gotuję gulasz ok 1,5-2 godz, często mieszając.
Przepis na podobne danie znajduje się w książce "Moje obiady" - Jamie Oliver proponuje jednak użycie mięsa wołowego i kilkugodzinne pieczenie.
gulasz to idealny smak a jesień. kolorystyka także pasująca.
OdpowiedzUsuń