piątek, 15 października 2010

Gulasz

Składniki
 70 dag schabu
4 ziemniaki
4 marchewki
cebula
dwie łyżki przecieru pomidorowego
szklanka bulionu
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
sól, pieprz, słodka papryka
masło, oliwa 
łyżka mąki pszennej


 





Schab kroję w 1cm kostkę i wrzucam do rondla z rozgrzaną oliwą i odrobiną masła.Chwilę przesmażam, a kiedy mięso zmienik kolor dodaję łyżkę mąki i szybko mieszam. Można tez kawałki mięsa oprószyć mąką przez smażeniem, ale tak jest wygodniej.
Dodaję teraz drobno pokrojoną cebulę, mieszam, i dolewam trochę bulionu. 
Gdy cebula zmięknie, dodaję pozostałe składniki: małe ziemniaki kroję na ćwiartki a marchewkę na kawałki długości 1,5 cm. Warzywa mają być podobnej wielkości, wtedy będą gotowe w tym samym czasie. 
Dolewam pozostały bulion i wino, wsypuję przyprawy i dodaję przecier pomidorowy.
Gotuję gulasz ok 1,5-2 godz, często mieszając.


  Przepis na podobne danie znajduje się w książce "Moje obiady" - Jamie Oliver proponuje jednak użycie mięsa wołowego i kilkugodzinne pieczenie.










 

1 komentarz: