czwartek, 28 października 2010

Indyjska zupa rybna

Moja wersja przepisu Jamiego Olivera na "Południowoindyjską zupę z ryżem i owocami morza" (z książki Moje obiady)

4 filety ryby (ok 700g)
duża puszka mleczka kokosowego (400ml)
3/4 woreczka ryżu
oliwa
2 ząbki czosnku
1 biała cebula
pół szklanki wody
sól, pieprz, pieprz ziołowy
ziarna kolendry
dwie łyżeczki nitek szafranu
dwie łyżeczki kurkumy
imbir (korzeń lub mielony)
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka chili
sok z połowy cytryny lub limonki
do posypania: świeża kolendra lub dymka






Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekany drobno czosnek, rozgniecione nasiona kolendry i kminu, starty lub mielony imbir i kurkumę. 
Dodaję drobno pokrojoną cebulę i duszę, dolewając wodę w razie przywierania cebuli.
Gdy cebula zmięknie dodaję rybę. Lekko przesmażam i mieszam, aby filety rozpadły się na mniejsze kawałki.
Dodaję trochę wody i gotuję pod przykryciem.
Dodaję pozostałe przyprawy. Nitki szafranu rozgniatam w moździerzu i zaparzam w kilku łyżkach wody. Po kilku minutach dodaję do ryby razem z wodą, w której się moczyły.
Wlewam mleczko kokosowe i sok z cytryny lub limonki.
Gotuję kilka minut i dodaję ryż.
Mieszam, doprawiam do smaku i gotuję aż ryż zmięknie (15-18 min).
Zupę podaję posypaną świeżą kolendrą lub dymką.













 

1 komentarz: