Grillowany filet z łososia, polany delikatnym, cytrynowym sosem w towarzystwie kaparów. Ułożony na biało - zielonym tagliatelle.
kawałek fileta z łososia
makaron tagliatelle z dodatkiem szpinaku
kapary w zalewie
cytryna
śmietanka 30 %
sól, pieprz
oliwa
masło lekko solone
Łososia posypuję solą i świeżo zmielonym czarnym pieprze, polewam sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i odstawiam.
Cytrynowy sos z dodatkiem kaparów:
Na łyżce masła podsmażam chwilę kapary. Dodaję skórkę startą z jednej cytryny i dalej razem podgrzewam na małym ogniu.
Dodaję odrobinę soli, pieprz i sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Dolewam ok 150 ml śmietanki, zmniejszam gaz i powoli gotuję, aż śmietanka stopniowo zacznie gęstnieć.
Gotuję makaron z dodatkiem oliwy.
Fileta smażę na patelni grillowej bez tłuszczu lub z odrobiną oliwy z oliwek.
Z jednej strony smaży się 2min, a drugiej trochę dłużej, aż do mocnego zrumienienia.
Na talerzu układam makaron. Nakładam go widelcem tak, aby na talerzu pozostał zwinięty w gniazda.
układam na nim parę wiórków masła i lekko polewam sosem cytrynowym.
Na środku gniazda z makaronu układam łososia, lekko przyciskam, żeby utrzymał się na górze.
Polewam sosem z kaparami.
Wierzch dekoruję plastrem cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz