wtorek, 5 października 2010

Zupa limonkowa z kurczakiem

Składniki
jeden filet z kurczaka
1,5 litra bulionu
zielona papryka
limonka
imbir
dwie cebule
kilka małych pomidorów (u mnie podłużne żółte)
chili, jalapeno
czosnek
sól, pieprz, kumin, oregano, kolendra, cały zielony pieprz
sos sojowy, łyżeczka cukru
ostry sos chili 
makaron typu noodle






Zagotowuję bulion z dodatkiem czosnku, imbiru, zielonego pieprzu, cebuli przekrojonej na pół oraz kilku plasterków świeżej chili lub jalapeno (dodałam świeżą chili i marynowaną jalapeno). Dodaję do bulionu całą pierś z kurczaka i gotuję ok 15-20min. Wyciskam jeszcze sok z połowy limonki i dodaję trochę startej skórki, a także oregano i kolendrę. W czasie, gdy kurczak się gotuje, podsmażam warzywa: na rozgrzaną patelnię wrzucam posiekaną drobno chili, następnie paprykę pokrojoną w kostkę i cebulę pokrojoną w piórka. Dodaję starty imbir. Gdy całość trochę zmięknie wlewam kilka łyżek sosu sojowego. 
Wyjmuję z wywaru ugotowaną już pierś z kurczaka. Gdy lekko przestygnie niedbale rozdrabniam ją na mniejsze kawałki i dorzucam na patelnię z warzywami. Doprawiam pierzem, kuminem lub innymi przyprawami wg uznania. Pomidory sparzam we wrzątku, obieram ze skórki, następnie pokrojone w półplasterki i dodaję do warzyw.
Uduszone w sosie sojowym warzywa z kurczakiem dodaję teraz do bulionu i gotuję jeszcze kilka minut. Przez gotowanie bulionu z dodatkiem skórki limonki i imbiru może mieć gorzki posmak, dlatego pod koniec można dodać łyżeczkę lub dwie cukru.
Gotuję makaron (noodle gotuje się bardzo krótko a nieraz wystarczy tylko zalać wrzątkiem).
W miseczkach układam makaron i plaster limonki, zalewam gorącą zupą.






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz