poniedziałek, 27 września 2010

Ryba pełna smaków. W tajskim stylu

Składniki

kilka filetów białej ryby (u mnie sola)                             
dymka
kilka ząbków czosnku
mała biała cebula
kawałek imbiru
limonka, ewentualnie cytryna
mleczko kokosowe
czerwona pasta chili
sól, pieprz, słodka papryka
kurkuma
oliwa
pół szklanki bulionu
łyżeczka cukru

jako dodatek do ryby - cukinia i ryż



 
Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekane drobno ząbki czosnku, cebulę i starty imbir. Przesmażam całość. Jeśli przywiera do dna naczynia dodaję trochę bulionu i duszę ok 10 min. Następnie dodaję skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Dla równowagi smaków wsypuję łyżeczkę cukru. Przyprawiam kurkumą, odrobiną soli i pieprzem. Dodaję dwie łyżeczki bardzo pikantnej pasty chili. Na końcu dolewam mleczko kokosowe (dodałam ok pół puszki) i duszę na małym ogniu aż całość trochę zgęstnieje a smaki się połączą. 




Opłukane i osuszone filety ryby układam w naczyniu żaroodpornym i polewam lekko przestudzonym sosem. Wierzch posypuję garstką posiekanej dymki (większość dymki zostawiam do posypania po upieczeniu). Naczynie przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200`C . Rybę pekę przez ok 25-30 min. Po wyjęciu z piekarnika posypuję resztką dymki. 

Jako dodatek podaję ryż i duszone lub grillowane paski cukinii.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz