sobota, 11 września 2010

Grillowany kurczak w sosie z kurek

Składniki                                   

2 filety z kurczaka
20 dag kurek
dwa kieliszki białego półwytrawnego wina
pół szklanki bulionu 
śmietana
masło, oliwa
sól, pieprz, czosnek 
posiekana natka pietruszki

Marynata do kurczaka
oliwa, sól, grubo mielony pieprz, drobno posiekana świeża chili, dwa ząbki czosnku sos z cytryny.

Przygotowuję marynatę i nacieram nią oczyszczone filety z kurczaka, odstawiam na godzinę.
W rondlu rozgrzewam łyżkę masła, dodaję trochę oliwy i wrzucam kurki. Dodaję trochę soli, pieprz, wyciśnięty lub starty ząbek czosnku i podsmażam 15 min. Dolewam wino, bulion i duszę, aż kurki zmiękną a część płynu odparuje. Na końcu dodaję śmietanę i delikatnie mieszam. Jeszcze chwilę gotuję i doprawiam. Filety smażę na patelni grillowej.




 


 




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz