poniedziałek, 6 września 2010

Chińskie pierożki

Składniki

mąka 
jajko
gorąca woda
oliwa

3 marchewki
2 cebule
czerwona papryka
świeża chili
imbir
sos sojowy
paluszki krabowe
czosnek






Na rozgrzanej patelni podsmażam drobno pokrojone warzywa. Dodaję tarty imbir, zmiażdżony czosnek, kilka łyżek sosu sojowego i duszę całość do miękkości. Pod koniec dorzucam pokrojone paluszki krabowe. Mieszam i odstawiam do ostudzenia. 
Z mąki, jajka, wody i oliwy zagniatam elastyczne ciasto. Szklanką wycinam krążki (trochę większe i grubsze niż na pierogi). 




 Każdy krążek delikatnie naciągam i na środku układam przestudzony farsz. Zlepiam ciasto tworząc małe sakiewki. Gotowe pierożki układam na rozgrzanej oliwie w woku lub garnku o szerokim dnie. Chwilę podsmażam, a gdy spód lekko się zrumieni dolewam wrzątek do 3/4 wysokości pierożków. Zmniejszam ogień, przykrywam garnek i gotuję kilkanaście minut, aż pierożki zmiękną. 

Podaję z sosem sojowym.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz