Składniki
- kilka filetów białej ryby (mintaj, sola )
- puszka pomidorów pelati albo kilka świeżych, dojrzałych pomidorów (świeże sparzyć, obrać i pokroić w drobna kostkę)
- cebula
-ząbek czosnku
- kawałek świeżej chili lub chili w proszku
- mała puszka groszku konserwowego lub garść zielonego groszku świeżego lub mrożonego
- pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
- oliwa
- sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka w proszku
Przygotowanie
W rondlu rozgrzewam oliwę, następnie wrzucam posiekane drobno czosnek, cebulę i chili. Całość chwilę podsmażam, często mieszając, do momentu kiedy cebula się zeszkli. Jeśli dodaję czerwoną paprykę wrzucam ją razem z cebulą do podsmażenia. Dodaję pomidory, przyprawiam. Ewentualnie można dolać trochę bulionu warzywnego/rybnego, a jeśli pomidory nie mają intensywnego koloru - łyżkę przecieru pomidorowego. Całość duszę kilkanaście minut. Gdybym używała groszku świeżego lub mrożonego, wrzuciłabym go do pomidorów i gotowała do miękkości. Groszek konserwowy dodam natomiast tuż przed podaniem. W czasie duszenia podsmażam rybę. Posypuję ją tylko delikatnie solą i pieprzem. Usmażone filety, rozdrobnione na mniejsze kawałki, dodaję do pomidorów, delikatnie mieszam. Danie podaję z ciabattą lub z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz