Składniki na ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 170 g masła
- 1 saszetka drożdży instant (7g)
- 3 jajka
- 100 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 200 g jagód
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
Przygotowanie
W dużej misce połączyć przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko i jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką a następnie wyrabiać ręką przez 15 minut. Następnie dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 15 min, aż do uzyskania gładkiego ciasta, odchodzącego od ścianek miski. Wierzch ciasta oprószyć mąką, a miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto należy uderzyć raz pięścią, następnie zagnieść na podsypanej mąką stolnicy. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem. Przygotowane ciasto kładę na blaszce dociskając do brzegów. Na wierzchu układam umyte wcześniej i osuszone jagody. Jeśli są kwaśne posypuję je odrobiną cukru. Ciasto pozostawiam jeszcze na 10 min do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Masło roztapiam w rondelku, dodaję do niego cukier. Gdy cukier połączy się z masłem zdejmuję rondelek z ognia i dodaję stopniowo mąkę, mieszając cały czas drewnianą łyżką, aż do uzyskania "piaskowego" wyglądu. Gotową kruszonką posypuję wierzch ciasta.
Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180`C i piekę ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz