wtorek, 31 sierpnia 2010

Minestrone

Składniki

- 2 puszki krojonych pomidorów w sosie własnym
-  200g makaronu (użyłam mini farfalle, mogą być drobne świderki albo malutkie orzo)
- oliwa z oliwek
- kilka plasterków chudego boczku
- jedna cebula
- jeden mały por
- dwie marchewki
- jeden ząbek czosnku
- jedna cukinia
- garść fasolki szparagowej
- bazylia lub pietruszka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, chili lub inne przyprawy wg uznania


Przygotowanie

Oliwę rozgrzewam w dużym garnku (takim, w którym zmieści się cała zupa), następnie dodaję do niej drobno pokrojony boczek i podsmażam chwilę, uważając żeby się nie zrumienił zbyt mocno. Dodaję drobno posiekany lub starty czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucam drobne kosteczki marchewki, a chwilę później pokrojony w półplasterki por. Całość duszę, dolewając w razie przywierania odrobinę bulionu lub wody. Warzywa doprawiam solą. Dodaję pomidory z puszki, przyprawy, zmniejszam ogień i dolewam ok litr wody. Dorzucam teraz umytą i przekrojoną na pół fasolkę szparagową. Gotuję zupę na małym ogniu, systematycznie mieszając. Gdy fasolka zacznie mięknąć dorzucam do całości cukinię. Można ją pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makaron gotuję w osobnym garnku, następnie płuczę go w zimnej wodzie i odstawiam. Pod koniec gotowania można do zupy dodać liście świeżego szpinaku lub jarmuż. 

Przepis na minestrone wg Jamiego Olivera znalazłam w czerwcowym numerze KUCHNI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz