wtorek, 6 września 2011

Focaccia z kurkami

Ciasto na focaccie przygotowałam według podanego tutaj wcześniej przepisu.
 Na lekko podpieczone już ciasto nałożyłam tym razem biały sos i dodatki.




Biały sos:
mała cebula
ząbek czosnky
śmietana 18 %
sól
pieprz
masło
oliwa


Dodatki:
15 dag kurek
pół camemberta
można tez dodać chudy boczek





 Wyrośnięte ciasto lekko podpiekam w temperaturze ok 200`C, aż wierzch lekko się zrumieni. W tym czasie przygotowuję biały sos - siekam bardzo drobno cebulę i czosnek, następnie delikatnie podgrzewam na oliwie z masłem, uważając, żeby całość się nie zrumieniła. Dodaję sól i pieprz, a po chwili śmietanę. Razem zagotowuję i odstawiam do przestygnięcia. 
Oczyszczone kurki przesmażam na maśle. Można do nich dodać też cebulę, ja tylko trochę solę. 
Wyjmuję podpieczone ciasto z pieca i układam na nim równomiernie biały sos, boczek, kurki, a na koniec camembert. Wierzch posypuję grubo mielonym pieprzem. 
Focaccia jest gotowa po ok. 4o minutach pieczenia (licząc razem z czasem podpieczenie przed nałożeniem dodatków).

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz